Nieuws

 • Toyota Proace Electric verkozen tot Bestelauto van het Jaar 2022

  Toyota Proace Electric verkozen tot Bestelauto van het Jaar 2022 Onder...

  Lees meer
 • De nieuwe Kia Sportage

  De nieuwe Kia Sportage: dynamisch én comfortabel onder alle omstandi...

  Lees meer
Meer nieuws

In welke provincie staan de meeste laadpalen?

Nederland is een ideaal land voor elektrisch rijden: de afstanden zijn niet zo groot en je kunt je (semi-)elektrische opladen bij maar liefst 54.457 publieke laadpunten. Ruim een kwart van die laadpalen staat in één provincie.

In Zuid-Holland staan de meeste laadpalen van Nederland. Dat is geen toeval, want het is ook de provincie met de meeste inwoners. Je kunt er je elektrische auto opladen bij 15.046 publieke laadpunten. Ook in Noord-Holland hoeft niemand actieradiusvrees te hebben, want daar zijn 12.565 laadpunten. Noord-Brabant heeft 6.699 laadpalen, op de voet gevolgd door Utrecht (5.735) en Gelderland (5.220). In Overijssel kun je op 2.393 plekken opladen.

De zes overgebleven provincies beschikken elk over pakweg duizend publieke laadpunten. Drenthe is met 621 laadpalen een elektrisch niemandsland, Limburg doet het met 1.659 stroompunten veel beter. Het grootste contrast tussen twee aangrenzende provincies zien we bij Zuid-Holland (15.046) en Zeeland, dat over slechts 1.028 laadpunten beschikt. In Zuid-Holland staan dus 15 keer zoveel laadpalen als in Zeeland.

Als je onderweg wilt opladen en tijd een rol speelt, dan wijk je uit naar een snellader. Nederland heeft 1.363 snellaadpunten. Ook hiervan staat ruim een kwart in Zuid-Holland (395). EV-rijders in de provincie Groningen komen er met 17 snelladers bekaaid vanaf. Verleggen we onze aandacht van de noordelijkste naar de zuidelijkste provincie van ons land, dan zien we dat Limburg met 123 snellaadstations veel verder is. Dat zal wel te maken hebben met het elektrische verkeer van en naar Duitsland. In Noord-Brabant en Gelderland is de snellaadteller inmiddels de 200 gepasseerd. 

In provincies waar je bij minder dan 50 snellaadstations kunt opladen (lees: de noordelijke provincies en Zeeland), kan de drukte enorm variëren. Soms moet je zelfs even op je beurt wachten. Een simpele les die EV-rijders op doorreis veel tijd kan schelen: stop eerder dan vooraf gepland, bij een snellaadstation waar het op dat moment rustig is.

Op de Nederlandse wegen rijden op dit moment 116.148 volledig elektrische auto’s. Toch zie je niet vaak een snellaadstation waarbij het superdruk is. Dat komt doordat oudere elektrische auto’s niet kunnen snelladen. Die hebben er dus niets te zoeken. Tesla-rijders hebben op hun beurt hun ‘eigen’ snellaadstations. Daar komt bij dat veel EV-rijders ’s nachts kun auto opladen (thuis of bij een laadpaal in de wijk) en de volgende ochtend met een volle accu van huis gaan. Er rijden op dit moment 97.553 plug-in hybrides in ons land.

 

Nieuws

 • Toyota Proace Electric verkozen tot Bestelauto van het Jaar 2022

  Toyota Proace Electric verkozen tot Bestelauto van het Jaar 2022 Onder...

  Lees meer
 • De nieuwe Kia Sportage

  De nieuwe Kia Sportage: dynamisch én comfortabel onder alle omstandi...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Alles op Wielen B.V.
Otto Dickeplein 60
3311TV Dordrecht

0788422204, 0614493702
 • FreeWheeling

  Freewheeling

  Nu in de aanbieding!

  Lees meer
 • Verstandig te claimen

  Verstandig om schade aan je auto

  Is het verstandig om schade aan je auto te claimen?

  Lees meer
 • Inqar

  Inqar

  Inqar Drechtsteden

  Lees meer
 • AutoFirst

  AutoFirst

  AutoFrist Zwijndrecht

  Lees meer
 • Stuurman

  Autobedrijf Stuurman

  Allround Honda Specialist

  Lees meer
 • Antislip

  Antislipcursus voor €65,-

  Boek nu via Alles op Wielen een antislipcursus van € 129,95 voor slechts € 65,- p.p.

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.